SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Judoklubb
Fotboll
Vad är judo?
Judo betyder ”Den mjuka vägen” och är en japansk kampsport utan slag och sparkar som grundades i slutet på 1800-talet av Jigoro Kano. I judo används kast, fasthållningar, armlås och halslås för att vinna över sin motståndare. Den som utövar judo kallas judoka.

Judo utövas i en träningslokal, som kallas ”Dojo” på japanska. På judomattan (”Tatami”) tränar alla barfota. Judo tränas normalt i blandade grupper, både killar och tjejer eller både män och kvinnor. Ofta är de uppdelade i olika åldersgrupper och i olika färdighetsnivåer – som visas genom den färg på bältet som utövaren bär. När någon börjar med judo så bär den ett vitt bälte.

Judo är en olympisk och paralympisk sport och debuterade på OS-programmet vid OS i Tokyo 1964

 

Judon värdegrund

Förutom att judo ger en bra träning för hela kroppen så bygger judon också på en stark värdegrund. Värdegrunden är likadan över hela världen och tillämpas av alla judoka oavsett nivå. Judons värdegrund innehåller åtta värdeord (dessa ord sitter på skyltar utspridda i vår dojo) som ska genomsyra all judoverksamhet och vägleder oss i hur vi ska behandla varandra, både på och utanför judomattan.

 Läs mer om judons värdegrund här.